Instructie over hulpmiddelen

Bij het gebruik van hulpmiddelen is het van belang dat je ze op een juiste, gezonde en veilige manier gebruikt. Nieuwe hulpmiddelen vereisen vaak een andere manier van werken dan je gewend bent. Instructies geven over de hulpmiddelen is nodig om die gewenste en juiste manier van werken te bereiken. Het geven van instructies over hulpmiddelen kun je eventueel combineren met voorlichting over gezond werken.

Voordelen
Als je instructies geeft over het gebruik van hulpmiddelen is de kans groter dat medewerkers ze ook daadwerkelijk gaan gebruiken en wel op een juiste manier. Het gebruik van hulpmiddelen vergemakkelijkt het werk en vermindert de lichamelijke belasting. Daarnaast kun je met de juiste hulpmiddelen vaak sneller werken.

Tips voor leidinggevenden

 • Geef de instructies over een bepaald hulpmiddel plenair en direct na aanschaf.  De kans dat medewerkers ze op een juiste manier gaan gebruiken is dan groter omdat ze nog geen gelegenheid hebben gehad de hulpmiddelen op een andere manier uit te proberen.
 • Bij aanschaf van sommige hulpmiddelen is instructie door de leverancier noodzakelijk om er op de juiste manier gebruik van te maken. Dit kun je vaak als onderdeel van de koop afspreken. Ook bij het huren van hulpmiddelen is het soms mogelijk door de verhuurder uitleg te laten geven.
 • Ook nieuwe medewerkers moet je instructies geven over het gebruik van de hulpmiddelen. Doe dit in een (versneld) inwerkprogramma, liefst op het moment dat het hoogseizoen nog niet gestart is.
 • Zorg dat nieuwe medewerkers ook in drukke perioden goed geïnstrueerd zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld één op één laten doen door een ervaren collega.
 • Maak ook een papieren instructie; liefst met foto’s en voorbeelden van gezond en ongezond gebruik. Hang deze eventueel als poster op een centrale plaats op.
 • Kijk ook eens naar de maatregel instructiemateriaal over lichamelijke belasting. Wellicht kun je deze informatie gebruiken bij het geven van de instructies.
 • Zorg er ook voor dat je na de instructies toezicht houdt op het juiste gebruik van de hulpmiddelen.

Tips voor medewerkers

 • Als je niet weet hoe een hulpmiddel werkt, ga er dan niet zomaar mee aan de slag. Vraag naar instructies of laat het je door een ervaren collega uitleggen.
 • Ben je een nieuwe medewerker, vraag dan naar een inwerkprogramma over de werkzaamheden die je gaat verrichten. Laat daarbij het gebruik van de hulpmiddelen uitleggen.

Aandachtspunten

 • Voorlichting over arborisico’s is verplicht volgens de Arbowet.
 • Naast gezond gebruik is ook veilig gebruik van hulpmiddelen van groot belang. KIKK recreatie biedt een tegemoetkoming op de kosten van een aantal cursussen en trainingen. Hieronder vallen ook Veilig werken met de motorkettingzaag, Veilig werken met bosmaaimachines en Veilig werken met de heftruck.

Categorieën
Locatie: Bungalowpark / Camping / Groepsaccommodatie / Zweminrichting
Functiegroep: ontvangst en veiligheid / recreatie en vermaak / schoonmaak en logistiek / techniek en groen / voedselbereiding en bediening / winkelverkoop / zwembad (en omgeving)
Belasting:  duwen en trekken / energetische belasting / repeterende bewegingen / staan en lopen / tillen en dragen / werkhouding