Egale Vloeren

Bij een effen en vlakke vloer kost duwen en trekken minder kracht. Er zijn verschillende manieren om vloeren egaal en ook ruw te maken.
Het is heel belangrijk dat de vloer ruw is. Op een gladde vloer kun je niet goed afzetten tijdens het lopen en rijden, op gang komen en in beweging brengen van de last. Het nemen van bochten is lastig en bij gladde vloeren komen meer aanrijdingen en schades voor. Verder is het belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen de schoonmaakeigenschappen en de antislipeigenschappen van de vloer: een te ruwe vloer is lastiger schoonmaken.

Beschrijving
  • Veel gebruikt is een gietvloer waarbij meerdere lagen epoxy worden aangebracht. De vloer is voorzien van antislip. De hoeveelheid en het type kwarts in de vloer bepalen de mate van antislip: van licht antislip tot zeer ruw.
  • Je kunt bestaande keramische (tegel)vloeren nabehandelen met een antislip oppervlaktelaag.
  • Er bestaan ook rubberen tegels en matten met zeer goede antislip eigenschappen die als bijkomend voordeel vermoeidheid door langdurig staan tegengaan. Ze worden daarom wel antivermoeidheidsmatten genoemd.
                      
Voordelen
Je rug en schouders worden minder belast tijdens het rijden met karren als de vloer effen en vlak is.
 
Andere mogelijkheden
Rubberen tegels kun je ook gebruiken op speelplaatsen.
 
Tips voor leidinggevenden
  • Laat alle ondergronden waar veel gelopen, gestaan en gereden wordt regelmatig controleren op onregelmatigheden en gladheid.
  • Behandel een keramische vloer bij gladheid na met een antisliplaag en plaats eventueel rubbermatten.
  • Bekijk bij [nieuwbouw of verbouw]  op tijd of het mogelijk is een vloer te laten leggen die egaal is, makkelijk is schoon te maken en veilig is qua uitglijden.
 
Tips voor medewerkers
  • Als je uitglijdt bij het lopen of rijden met een kar, geef dit dan aan bij je leidinggevende zodat hij maatregelen kan nemen.
Als je veel staand werk verricht en de ondervloer is erg hard, niet egaal of glad, geef dit dan aan bij je leidinggevende. Vraag hem of het mogelijk is een rubberen stamat aan te schaffen. Hierdoor wordt staan minder vermoeiend.
 
Aandachtspunten
  • Houd rekening met het beoogde gebruik van de vloer. Vraag de leverancier naar de beste oplossing voor het specifieke geval.
  • Zorg er in ieder geval voor dat de vloer ruw is.
 
Categorieën:
Locatie:         Bungalowpark / Camping / Groepsaccommodatie / Zweminrichting /
Functiegroep: recreatie en vermaak / schoonmaak en logistiek / techniek en groen / voedselbereiding en bediening / winkelverkoop / zwembad (en omgeving)
Belasting:         duwen en trekken / staan en lopen
randomness