Oprijplaten

Oprijplaten bevorderen het gebruik van pallettrucks, vorkheftrucks en andere mechanische transportmiddelen bij het laden en lossen van een vrachtwagen. Je kunt hiermee hoogteverschillen in het magazijn en vanaf het magazijn naar de laadruimte overbruggen. Daardoor maak je optimaal gebruik van een mechanisch transportmiddel.

Voordelen
Je hoeft minder te tillen en te dragen, waardoor je kans op lichamelijke klachten kleiner is. Bovendien kun je sneller werken.

Andere mogelijkheden

  • Er zijn verschillende uitvoeringen qua afmetingen en maximale belasting mogelijk.
  • Er zijn ook aluminium oprijplaten met beweegbare oprijklep. Hierdoor kun je nog gemakkelijker materialen in- en uitladen.
  • Kunststof oprijplaten zijn over het algemeen lichter en hebben een lagere maximale belasting.
  • Er bestaan ook oprijplaten die over een smalle kuil of een grote kabel geplaatst kunnen worden.

Tips
Oprijplaten valt onder de categorie transporthulpmiddelen. Kijk in dit document voor een overzicht van beschikbare hulpmiddelen en meer informatie en tips voor zowel leidinggevenden als voor medewerkers.

Aandachtspunten

  • Bij handmatig vervoer met een handpallettruck mag de hellingshoek niet groter dan 5% worden. Dat betekent bij een plaat van bijvoorbeeld 100 cm lengte een hoogteverschil van 4 cm. Een langere plaat zorgt dus voor een gunstiger hoek, maar is wel zwaarder. Bij gebruik van aangedreven transportmiddelen zoals een elektropallettruck kun je steilere hellingen toepassen.
  • Je hebt werkhandschoenen nodig bij het verplaatsen van de oprijplaten.

Categorieën
Locatie: Bungalowpark / Camping / Groepsaccommodatie / Zweminrichting
Functiegroep: ontvangst en veiligheid / recreatie en vermaak / schoonmaak en logistiek
/ techniek en groen / winkelverkoop / zwembad (en omgeving)
Belasting: duwen en trekken / energetische belasting / tillen en dragen

Hulpmiddelen: