Werkplek Technische Dienst

De werkruimte van de technische dienst bestaat veelal uit verschillende werkplekken en uit magazijnruimte. Deze werkplekken gebruik je meestal niet de gehele dag. Maar als je een werkplek gebruikt, is het wel van belang dat de werkplek passend is voor je werk en aangepast aan je lichaamsmaten.
 
Voordelen
Een gezonde werkplek vermindert de lichamelijke belasting en je vermoeidheid. Tevens kun je sneller werken.
 
Andere mogelijkheden
Andere maatregelen uit deze Arbocatalogus die je kunt toepassen op de werkplek van de technische dienst zijn:
Door gebruik van ergonomisch gereedschap kun je de lichamelijke belasting ook verminderen.
 
Tips voor leidinggevenden
  • Kijk eens samen met de medewerker(s) van de technische dienst wat zij ervaren als knelpunten en welke aanpassingen mogelijk zijn.
  • Zorg dat er voldoende licht is in de werkplaats en dat het licht de juiste kleurweergave heeft. Voor magazijnruimte voldoet de lichtkleur 33, maar op de werkplekken is een lichtkleur van minimaal 83 nodig.
  • Soms wordt de werkplek langdurig voor eenzelfde klus gebruikt, of verricht een medewerker ergens op het terrein steeds dezelfde werkzaamheden. Bijvoorbeeld omdat op het hele terrein de verlichting verwisseld moet worden plaats vindt. Dan ligt lichamelijke overbelasting op de loer. Afwisseling is dan belangrijk. Dat kan door taakroulatie, toepassen van brede functies of vergroten van de regelmogelijkheden.
  • Heb je een groot terrein dan kunnen een aantal kleinere opslagplaatsen/magazijnen zorgen dat je objecten minder ver hoeft te vervoeren. Dit vermindert het duwen, trekken en dragen.
 
Tips voor medewerkers
  • Als je knelpunten hebt, bespreek die dan met je leidinggevende. Geef daarbij ook je suggesties aan om de situatie te verbeteren.
  • Als je voldoende werkruimte hebt, hoef je minder vaak spullen te slepen en tillen. Een opgeruimde werkplek is vaak al de helft van de oplossing. Ook kan een opbergwand voor gereedschap goed helpen.
 
Aandachtspunten
Bij het werken aan een werkbank of werktafel is een juiste werkhoogte vooral belangrijk. Dit voorkomt voorovergebogen werken of juist boven je macht werken. Een in hoogte verstelbare werktafel/werkbank is het meest ideaal. Is dat niet mogelijk kijk dan eens bij de maatregel werkblad op de juiste hoogte. Daarin staan ook richtlijnen voor werkhoogte.
 
Categorieën:
Locatie:         Bungalowpark / Camping / Groepsaccommodatie 
Functiegroep:         schoonmaak en logistiek / techniek en groen 
Belasting:          duwen en trekken / repeterende bewegingen / staan en lopen / tillen en dragen / werkhouding
 
Hulpmiddelen: 
randomness