Hoge werkstoelen: ergonomische aanbevelingen

Als je langdurig aan een hoog werkblad werkt, kun je gebruik maken van een hoge werkstoel. Er zijn verschillende soorten en typen hoge stoelen verkrijgbaar. Welke stoel goed voor je is, is afhankelijk van het soort werk dat je verricht. In ieder geval moet de stoel een aantal verstelmogelijkheden hebben, zoals de hoogte.

Voordelen

Met een hoge werkstoel kun je staand werk afwisselen met zitten en worden je benen minder snel moe. Met de juiste stoel, die op de juiste manier is ingesteld, wordt je lichaam beter ondersteund. Dat vermindert de kans op vermoeidheid en lichamelijke klachten.

Andere mogelijkheden

Er zijn ook speciale hoge werkstoelen zoals de ‘badmeesterstoel’ en de ‘scheidsrechtersstoel’.

Tips

  • Plaats voor aanschaf van nieuwe stoelen één of enkele modellen op proef. Laat een aantal medewerkers de stoelen uitproberen. Maak een checklist met cruciale punten waarop je de stoelen wilt beoordelen.
  • Kijk hier voor aanbevelingen voor het selecteren van een hoge werkstoel.
  • Laat je vóór aanschaf adviseren door een ergonoom.

Een hoge werkstoel valt onder de categorie stahulpmiddelen. Kijk in dit document voor meer informatie en tips voor zowel leidinggevenden als voor medewerkers.

Aandachtspunten

Stem de stoelkeuze niet alleen af op de werkhoogte, maar ook op de gehele  werkplekinrichting en werkzaamheden.

Categorieën

Locatie: Bungalowpark / Camping / Groepsaccommodatie / Zweminrichting
Functiegroep: ontvangst en veiligheid / overig (leiding/staf/admin) / recreatie en vermaak / winkelverkoop / zwembad (en omgeving)
Belasting: staan en lopen / werkhouding
Hulpmiddelen: