Gereedschappen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen handgereedschappen en aangedreven gereedschappen. Handgereedschappen zijn gereedschappen die je met je handen vasthoudt en waarbij je zelf de beweging moet maken en de kracht moet leveren. Aangedreven gereedschappen leveren de kracht en de beweging. Die hoef je alleen in de goede positie te houden.

Mogelijkheden: 
Voorbeelden van handgereedschappen zijn:
 • Ergonomisch snoeigereedschap;
 • Ergonomische schop;
 • Grondboor;
 • Heggenschaar.
Voorbeelden van aangedreven gereedschappen zijn:
 • Elektrisch aangedreven menger;
 • Elektrische snoeischaar.
Tips voor leidinggevenden: 
 • Laat medewerkers gereedschappen eerst uitproberen, voordat je ze gaat aanschaffen.
 • Als je bepaalde gereedschappen veelvuldig gebruikt, overweeg dan de aanschaf van aangedreven gereedschappen.
 • Maak afspraken met de technische dienst over periodieke keuring en onderhoud.
 • Zorg voor voldoende afwisseling in werkzaamheden, zodat een medewerker niet de gehele dag met hetzelfde gereedschap hoeft te werken.
 • Gereedschap dat je slechts periodiek nodig hebt, kun je wellicht ergens huren.
Tips voor medewerkers: 
 • Als je last krijgt van je handen, armen of polsen als gevolg van het gebruik van gereedschap, meld dit dan direct aan je leidinggevende.
 • Werk niet door met gereedschap dat mankementen vertoont. Breng dit gelijk naar de technische dienst om te repareren.
 • Als je veel moet lopen met je gereedschap dan is een verrijdbare gereedschapskist een goede optie. Je hoeft dan niet al het gereedschap steeds zelf te verplaatsen.
Voordelen: 

Goed gereedschap verlicht het werk en vermindert de kans op lichamelijke klachten. Daarnaast kun je veel tijd besparen met gebruik van goed gereedschap. Aangedreven gereedschap bijvoorbeeld werkt sneller.

Aandachtspunten: 
Er zijn vele vormen van handgereedschappen. De volgende minimumeisen worden gehanteerd:
 • Tijdens het werken met gereedschappen moeten extreme standen van gewrichten, met name polsen, voorkomen worden.
 • Het contactvlak sluit aan bij de vorm van de hand en de vingers. Een handgreep mag in het midden niet dikker zijn dan aan de uiteinden.
 • De wijdte van de handgreep is minder dan 10 cm.
Met een elektrische menger hoef je niet meer handmatig te mengen. Door de brede handgreep kun je de machine goed onder controle houden tijdens het mengen. Deze mengers kun je gebruiken bij bijvoorbeeld mengen van structuurverf en mortel. Er zijn ook elektrisch aangedreven mengers voor het mengen van deeg in de keuken.
 
Voordelen
Omdat de menger een lange garde heeft, kun je rechtopstaand werken. Daarnaast is handmatig mengen niet meer nodig, waardoor je minder kans hebt op lichamelijke klachten.
 

Als je veel en vaak moet snoeien, is het werken met aangedreven elektrische of pneumatische scharen aan te bevelen.

Voordelen
Je hoeft minder kracht te zetten, hebt minder last van schokken, het werkt een stuk sneller, comfortabeler en efficiënter en het kost je minder armspierkracht, waardoor je minder kans hebt op RSI klachten.

Tips

De werkruimte van de technische dienst bestaat veelal uit verschillende werkplekken en uit magazijnruimte. Deze werkplekken gebruik je meestal niet de gehele dag. Maar als je een werkplek gebruikt, is het wel van belang dat de werkplek passend is voor je werk en aangepast aan je lichaamsmaten.
 
Voordelen
Een gezonde werkplek vermindert de lichamelijke belasting en je vermoeidheid. Tevens kun je sneller werken.
 
Andere mogelijkheden

Met een flexibele, professionele stokheggenschaar met een instelbare snijbalk en een extra lange stok kun je gemakkelijk hoge hagen snoeien.

Voordelen
Omdat je niet op een ladder of steiger hoeft te werken om bij een hoge heg te komen, is het werk veiliger. Daarnaast kun je sneller werken en hoef je niet boven je hoofd te werken, wat weer beter is voor je armen.

Mogelijkheden
Er bestaan verschillende uitvoeringen:

Met een grondboorsysteem kun je snel en op een ergonomisch verantwoorde manier diepe, ronde gaten in de grond maken. Denk aan gaten om een paal voor een schutting of ter ondersteuning van een boom in te plaatsen. Het systeem bestaat uit een handvat, een tussenstuk en verschillende opzetboren. Op het tussenstuk zit een ‘stop’ die waarschuwt als je te dicht bij de grond komt en dus niet meer met een rechte rug kunt boren. Het tussenstuk kun je dan verlengen met stukken van 50 cm, zodat je dieper kunt boren.

Schoppen worden gebruikt voor het lossteken en verplaatsen van grond, onder andere bij het graven van putten en sleuven voor kabels en leidingen. Een schop waarvan het blad goed bij het werk past en die lang genoeg is, zorgt voor minder lichamelijke klachten en minder vermoeidheid.

Voordelen

Dankzij katrolwerking of een hydraulisch systeem zoals bij de stok-snoeischaren kost knippen en snoeien van bomen en struiken met dit snoeigereedschap minder kracht en kun je sneller werken.

Voordelen
Het knippen en snoeien kost minder kracht en gaat sneller. Bovendien hoef je, door de verlengde scharen, niet meer op ladders (veiliger) en niet meer boven je hoofd te werken (beter voor je armen).

Tips

Abonneren op RSS - Gereedschappen
randomness