Stahulpmiddelen

Als je op een werkplek werkt met een hoog werkblad dan heeft het geen zin om op een gewone stoel plaats te nemen. Je zult dan moeten gaan staan of een stahulpmiddel gebruiken. Als je staand werken vermindert, word je minder snel moe in je benen en je rug.

Mogelijkheden: 
Er zijn verschillende stahulpmiddelen, zoals:
Tips voor leidinggevenden: 
 • Bied medewerkers de mogelijkheid om staand werken af te wisselen met zitten en lopen. Je kunt ze meer regelmogelijkheden geven en zorgen voor brede functies.
 • Als regelmatige afwisseling in werkzaamheden niet mogelijk zijn, voorzie de hoge werkplekken dan van een stahulpmiddel.
 • Kijk ook eens bij de maatregel stawerkplek.
 • Laat medewerkers voor aanschaf een aantal verschillende uitvoeringen uitproberen.
 • Geef de medewerkers vooraf instructie over het juiste gebruik van de stahulpmiddelen.
Tips voor medewerkers: 
 • Wissel staand werken zoveel mogelijk af met zitten en lopen.
 • Gebruik de stahulpmiddelen waar ze voor bedoeld zijn.
 • Als je werkblad te hoog of te laag is bij gebruik van een stahulpmiddel, kijk dan eens bij de maatregel werkblad op juiste hoogte.
Aandachtspunten: 

Er zijn richtlijnen voor staand werken. Je mag maximaal 1 uur achtereen en maximaal 4 uur op een werkdag staand werk verrichten. Als dit langer is dan moet je een hulpmiddel gebruiken.

Een goed werkhoogte wordt bepaald door de werkzaamheden die je op het werkblad verricht. Je kunt de volgende richtlijnen hanteren:
 • Bij grof werk zoals hakken of het kneden van deeg kneden) is de werkhoogte 10 cm onder ellebooghoogte.
 • Bij normale werkzaamheden is dat ongeveer op ellebooghoogte.
 • Bij precisiewerk is het werkblad op 10 cm boven ellebooghoogte geplaatst.
Als een vast werkblad te laag is, kun je diverse oplossingen gebruiken om het werkblad te verhogen. Als een vast werkblad te hoog is kun je een verhoging gebruiken.

Om langdurig staan te voorkomen of om even je benen te ontlasten bij lopend werk, kun je een stasteun gebruiken. Een stasteun bestaat uit een onderstel met een schuin zitvlak en ondersteunt meer dan de helft van je lichaamsgewicht.

Voordelen
Je hebt minder kans op rugklachten en vermoeide benen en dus kun je je werkzaamheden langer en comfortabeler volhouden.

Tijdens staand werk zijn je beenspieren aanhoudend aangespannen om je lichaamsgewicht te dragen. Daardoor raken je benen vermoeid. De stamat is voorzien van een profiel dat de bloedsomloop stimuleert en wordt daarom ook wel eens een antivermoeidheidsmat genoemd. Een stamat kun je neerleggen op een harde ondergrond bij werkplekken waar langdurig staand gewerkt wordt.

Voordelen
Je benen worden minder snel vermoeid. Je kunt het werk dus langer volhouden.

Als je langdurig aan een hoog werkblad werkt, kun je gebruik maken van een hoge werkstoel. Er zijn verschillende soorten en typen hoge stoelen verkrijgbaar. Welke stoel goed voor je is, is afhankelijk van het soort werk dat je verricht. In ieder geval moet de stoel een aantal verstelmogelijkheden hebben, zoals de hoogte.

Voordelen

Abonneren op RSS - Stahulpmiddelen