Tilhulpmiddelen

Er bestaan diverse tilhulpmiddelen zoals hijskranen en –liften, laadkranen en –liften en middelen voor horizontaal vervoer van materialen. Omdat je minder of zelfs niet meer hoeft te tillen, heb je minder kans op lichamelijke klachten. Bovendien gaat het werk veelal sneller.

Mogelijkheden: 
Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het tillen zoveel mogelijk te beperken. Hierbij kun je denken aan:
 • Compacte kraan;
 • Kantelhulpmiddel voor vuilcontainers;
 • Kleine laadkraan op vrachtwagen;
 • Laadlift voor kleine bedrijfswagen;
 • Verrijdbare gereedschapskist;
 • Verrijdbare montagelift.
Kijk ook eens bij een aantal transporthulpmiddelen.
Tips voor leidinggevenden: 
 • Wanneer medewerkers regelmatig zware objecten moeten tillen, is het raadzaam hiervoor een tilhulpmiddel aan te schaffen.
 • Zorg dat medewerkers voorlichting en instructies hebben gehad over het werken met de tilhulpmiddelen.
 • Maak duidelijke afspraken over periodiek onderhoud aan de tilhulpmiddelen.
 • Heb je de tilhulpmiddelen slechts sporadisch nodig, huur ze dan of koop ze samen met collega-organisaties uit de buurt.
Tips voor medewerkers: 
 • Als je veel zware objecten moet tillen, vraag dan bij je leidinggevende na of een tilhulpmiddel uitkomst kan bieden.
 • Gebruik de tilhulpmiddelen op de juiste manier, daar waar ze voor gemaakt zijn.
 • Als je mankementen aan een tilhulpmiddel ontdekt, meld dit dan aan je leidinggevende of aan de technische dienst.
Aandachtspunten: 
In Nederland bestaan algemene richtlijnen voor tillen:
 • 25 kg maximaal voor 1 persoon;
 • 25-40 kg met twee personen;
 • boven de 40 kg is een hulpmiddel noodzakelijk.
Deze richtlijnen geven slechts een richting aan. Hoeveel iemand mag tillen blijft altijd afhankelijk van de situatie. Het blijft vooralsnog lastig om de richtlijnen te kunnen omzetten naar een norm of beleidsregel die voldoende wettelijke kaders biedt. Tot die tijd blijft de arbeidsinspectie gebruik maken van de in de NIOSH* methode gehanteerde werkwijze.
 
* De NIOSH-methode is een rekenmethode waarmee berekend kan worden hoeveel kilogram iemand in een bepaalde situatie mag tillen zonder gezondheidsrisico te lopen. De methode is afkomstig van het Amerikaanse Instituut voor Veiligheid en Gezondheid (National Institute of Occupational Safety and Health = NIOSH).

De montagelift is geschikt voor het op hoogte brengen en verticaal en horizontaal positioneren van onderdelen zoals een zwembadpomp of cv-ketel.

Voordelen
Omdat je veel minder hoeft te tillen, te dragen en vast te houden, heb je minder kans op lichamelijke klachten. Ook kun je hetzelfde werk met minder mensen uitvoeren.

Andere mogelijkheden
Bij sommige uitvoeringen kun je het voorwerp kantelen. Er zijn ook uitvoeringen met een telescoopheffer voor werken aan bijvoorbeeld het plafond.

Een gereedschapskist of –koffer met wieltjes en een uitschuifbare handgreep kun je verrijden. Als hieraan ook nog een schouderriem bevestigd is, kun je de koffer gemakkelijk dragen bij het opgaan van een ladder, omdat je dan beide handen vrij hebt.

Voordelen
Je hoeft minder te tillen en te dragen, zodat je minder kans hebt op lichamelijke klachten. Daarnaast kun je meer gereedschap meenemen.

Deze lift wordt in de laadruimte van een gesloten bestelwagen onder een tweede laadvloer met antislipprofiel gemonteerd. De lift gaat met een schaarsysteem op en neer en wordt met de hand onder de tweede laadvloer geschoven.

Voordelen
Je hoeft in de bedrijfswagen geen zware materialen meer te tillen en hebt dus minder kans op lichamelijke klachten. Bovendien kun je hetzelfde werk met minder mensen uitvoeren.

Andere mogelijkheden
Er bestaat ook hefgereedschap dat je in de bedrijfswagen kun plaatsen.

Sommige plekken zijn moeilijk toegankelijk, maar moeten toch bereikt kunnen worden voor het tillen of verplaatsen van grote en/of zware objecten. Een laadkraan met verreiker kan dan uitkomst bieden. Zo’n laadkraan kan zowel voor als achter de transportbak van verschillende merken auto’s worden gemonteerd.

Voordelen
Omdat je niet meer hoeft te tillen en te dragen, wordt je lichaam minder belast. Ook kun je sneller en nauwkeuriger werken en is de kans op schade kleiner.

Met deze elektrische, hydraulische hefkantelinstallatie kun je onder andere klikobakken in grotere containers legen. De installatie is mobiel en heeft remmen.

Voordelen
Dit kantelhulpmiddel maakt tillen van afvalbakken overbodig en vermindert daardoor de lichamelijke belasting aanzienlijk. Bovendien kun je de bakken nu gemakkelijk zonder hulp van collega’s legen.

Een goederenlift is bedoeld voor het verticaal verplaatsen van goederen zodat je zware voorwerpen niet meer de trap op of af hoeft te dragen.

Voordelen
Je hebt minder kans op lichamelijke klachten en kunt sneller en veiliger werken.

Andere mogelijkheden

Er bestaan verschillende oplossingen die het handmatig mengen, doseren en aanbrengen van reinigingsmiddelen overbodig maken. Je hebt hele simpele oplossingen zoals een doseerpatroon met een afgepaste hoeveelheid schoonmaakmiddel. Er zijn ook uitgebreide totaaloplossingen zoals het doseerstation waarmee automatisch een juiste verhouding reinigingsmiddel en water gemengd wordt. 
                       
Voordelen
Abonneren op RSS - Tilhulpmiddelen
randomness