Transporthulpmiddelen

Als je veel of zware voorwerpen horizontaal verplaatst, is het verstandig om gebruik te
maken van een kar, rolcontainer of steekwagen. Moeten voorwerpen omhoog dan heb je
meer aan een goederenlift of een trapsteekwagen. Door het gebruik van dit soort
transporthulpmiddelen ontlast je je rug en kun je sneller werken.

Mogelijkheden: 

Er zijn diverse transporthulpmiddelen voor het vervoer van verschillende voorwerpen. Bij gelijkvloers transport kun je denken aan:

 • Bezemwagen;
 • Caravanverplaatser;
 • Elektrische transportwagen;
 • Elektrische trekker;
 • Kruiwagen;
 • Platenwagen voor plaatmateriaal en glas;
 • Schoonmaakkar;
 • Serveerwagen;
 • Steekwagen;
 • Transportkar voor lange materialen;
 • Verrijdbaar plateau;
 • Verrijdbare winkelonderdelen.

Bij transport waarbij eveneens een hoogte moet worden overbrugd kun je denken aan:

 • Goederenlift;
 • Oprijplaten voor transportmiddelen;
 • Trapsteekwagen.
Tips voor leidinggevenden: 
 • Zorg dat het type wielen geschikt is voor de ondergrond. Kijk voor meer informatie bij de ergonomische aanbevelingen voor wielen. NB: soms zijn de wielen te vervangen door andere wielen.
 • Kijk voor meer informatie over gebruiksvriendelijke transportmiddelen op de specifieke website van Arbouw.
 • Maak duidelijke afspraken over periodiek onderhoud aan de transportmiddelen.
 • Heb je bepaalde transportmiddelen slechts sporadisch nodig, huur ze dan of koop ze samen met collega-organisaties uit de buurt.
Tips voor medewerkers: 
 • Als je veel moet tillen en dragen en je hebt het idee dat je het ook zou kunnen vervoeren met een transportmiddel kijk dan eens bij bovengenoemde mogelijkheden of er iets tussen zit dat jou goed zou kunnen helpen. Overleg met je leidinggevende over een eventuele aanschaf ervan.
 • Als je mankementen aan een transportmiddel ontdekt, meld dit dan aan je leidinggevende of aan de technische dienst.

Zware winkelonderdelen hoef je niet te tillen en te dragen als je ze voorziet van wielen. Door displays, werkbanken, toonbanken, vitrines en andere zware winkelonderdelen verrijdbaar te maken, verminder je de kans op lichamelijke klachten.

Voordelen
Je hoeft minder te tillen en te dragen. Daarnaast bespaart het gebruik van mobiele winkelonderdelen veel tijd bij het openen en sluiten van de winkel.

Dit is een plateau op wieltjes, ook wel een hondje genoemd, waarmee je zware meubelstukken en televisies horizontaal kunt verplaatsen naar en vanuit gastenverblijven. Je kunt er ook bijvoorbeeld planten, kratten, chloorcontainers of speelmaterialen mee vervoeren.

Voordelen

Doordat je minder hoeft te tillen en te dragen, heb je minder kans op lichamelijke klachten.

Andere mogelijkheden

Een trapsteekwagen is een steekwagen met drie-armige wielsterren waarmee je tree voor tree zware lasten zoals kratten en dozen de trap op of af kunt verplaatsen. De trapsteekwagen kan alleen worden gebruikt bij een rechte trap of een trap met een flauwe bocht en een grote breedte.

Voordelen
Doordat je minder hoeft te tillen en te dragen, heb je minder kans op lichamelijke klachten. Met steekwagen gaat het iets langzamer, maar je kunt wel meer vracht tegelijk verplaatsen.

Een transportkar voor het verplaatsen van lange materialen zoals planken, takken, bielzen en stammen kun je zelf bouwen. Hij bestaat uit een onderstel met wielen en een ligger in de lengterichting met aan beide uiteinden een dwarsligger. Eventueel kun je de kar ook met een in de lengte instelbaar onderstel uitvoeren.

Met een steekwagen kun je objecten gemakkelijk verplaatsen. Je kunt hem gebruiken voor zware stukgoederen die op de vloer staan en bij het laden en lossen van bedrijfswagens.

Voordelen
Omdat je minder hoeft te tillen en te dragen en minder vaak op en neer hoeft te lopen, heb je minder kans op vermoeidheid en lichamelijke klachten. Ook ben je sneller klaar met je werk.

De serveerwagen is eigenlijk een dienblad op wielen die vooral handig is als je veel spullen tegelijkertijd naar een tafel moet brengen.

Voordelen
Omdat je minder hoeft te dragen, is er minder kans op lichamelijke klachten. Daarnaast kun je sneller werken omdat je meerdere spullen tegelijk verplaatst.

Een schoonmaakkar is een kar voor het vervoer van emmers water, vuilnis en andere hulpmiddelen bij schoonmaakwerk.

Voordelen
Door efficiënt vervoer van schoonmaakmiddelen, materialen en vuilnis hoef je minder te dragen en te tillen en kun je sneller werken. De emmers op werkhoogte zorgen voor een betere werkhouding.

Andere mogelijkheden
Schoonmaakkarren zijn er in alle mogelijke uitvoeringen en typen. Er bestaan ook mopkarren die voorzien zijn van een wringer voor de mop.

Tips

Een platenwagen is een handzame kar op luchtbanden die je kunt gebruiken voor het vervoer van allerlei plaatmateriaal en glas. De wagen is ook geschikt voor oneffen terrein. Door de centrale plaatsing van de wielen is de wagen zeer wendbaar.

Voordelen
Het gebruik van de platenwagen levert minder lichamelijke klachten omdat tillen en dragen wordt voorkomen. Bij het vervoeren van glas is het werk bovendien veiliger omdat je minder kans hebt op glasbreuk dan bij handmatig transport.

Oprijplaten bevorderen het gebruik van pallettrucks, vorkheftrucks en andere mechanische transportmiddelen bij het laden en lossen van een vrachtwagen. Je kunt hiermee hoogteverschillen in het magazijn en vanaf het magazijn naar de laadruimte overbruggen. Daardoor maak je optimaal gebruik van een mechanisch transportmiddel.

Voordelen
Je hoeft minder te tillen en te dragen, waardoor je kans op lichamelijke klachten kleiner is. Bovendien kun je sneller werken.

Andere mogelijkheden

Deze kruiwagen is bedoeld voor het vervoeren van losse bouwmaterialen als stenen, zand en cement. Een kruiwagen met een kunststofbak heeft een andere balans, waardoor het zwaartepunt boven het wiel ligt.

Voordelen
Het optillen van de wagen, het rijden ermee en het leegstorten is minder lichamelijk belastend dan bij een stalen kruiwagen. Daardoor vermindert de kans op lichamelijke klachten.

Andere mogelijkheden
Er bestaat ook een elektrisch aangedreven kruiwagen die de fysieke belasting aanzienlijk vermindert.

Pagina's

Abonneren op RSS - Transporthulpmiddelen
randomness